A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead.

Filename: mysql/mysql_driver.php

Line Number: 319

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead.

Filename: mysql/mysql_driver.php

Line Number: 319

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead.

Filename: mysql/mysql_driver.php

Line Number: 319

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead.

Filename: mysql/mysql_driver.php

Line Number: 319

Midland Bank Limited Trainee Assistant Officer – 2015 | jobtestpaper.com
Read Midland Bank Limited Trainee Assistant Officer – 2015 Exam
1. In a certain recipe 2 1 4 cups of flour are called for to make cake that serves 6. If Mrs. Jesmin wants to use the same recipe to make a cake for 8, how many cups of flour must she use?
(a) 2 1 3 cups
(b) 2 3 4 cups
(c) 3 cups
(d) 4 cups
Ans. c
2. World longer tunnel is in -
(a) China
(b) United Kingdom
(c) France
(d) Canada
Ans. a
3. The ratio of the area of a circle to the radius of the circle is -
(a) π
(b) 2π
(c) π ²
(d) Cannot be determined
Ans. d
4. Which of the followings cannot be a value of 1 x - 1 ?
(a) -1
(b) 0
(c) 2 3
(d) 1
Ans. b
5. For every novel in the library there are 2 science books; for each science book there are 7 economics books. Express the ratio of economics books to science books to novels in the library as a triple ratio.
(a) 7 : 2 : 1
(b) 7 : 1 : 2
(c) 14 : 2 : 1
(d) 14 : 1 : 2
Ans. c
6. The following figure consists of twenty-seven cubes. How many cubes will get closed on all sides by other cubes?
Layer 1
(a) 2
(b) 3
(c) 6
(d) 9
Ans. b
7. In Medical science a doctor who deals with cancer is called-
(a) Urologist
(b) Pediatrician
(c) Oncologist
(d) Orthopedic Surgeon
Ans. c
8. Which city is called ‘The city of flowering trees’?
(a) Harare
(b) Tokyo
(c) Paris
(d) Venice
Ans. a
9. Which would be third in alphabetical order?
(a) Maundy
(b) Mauve
(c) Move
(d) mausoleum
Ans. b
10. The savings of an employee equals income minus expenditure. If their incomes is 1 : 2 : 3 and their expenses ration 3: 2 : 1, then what is the order of the employees A, B, and C in the increasing order of the size of the savings?
(a) A > B > C
(b) A > C > B
(c) B > A > C
(d) C > B > A
Ans. c
11. What is the area of the equilateral triangle if the base BC = 6?
Layer 1 A C D B
(a) 9√3
(b) 18√3
(c) 26√3
(d) 30√3
Ans. a
12. The first woman to win Nobel Prize in Economics is-
(a) Herta Muller
(b) Elinor Ostrdm
(c) Doris Lessing
(d) Anna Akhmatova
Ans. b
13. Which one is the biggest continent (in areas) in the world?
(a) Africa
(b) Europe
(c) Asia
(d) North America
Ans. c
14. The area of which city is occupied by two continent?
(a) Istanbul
(b) Cairo
(c) Paris
(d) Tokyo
Ans. a
15. The capital of Finland is-
(a) Copenhagen
(b) Berlin
(c) Hague
(d) Helsinki
Ans. d
16. In the figure, the product of any two numbers in adjacent circle is equal to the product of the two numbers that are opposite those circle. What is the value of h?
Layer 1 3 k f 9 4 15 4 6 h j
(a) 3
(b) 8
(c) 12
(d) 16
Ans. c
17. If two non-zero positive integers p and q are such that p = 4q and p < 8, then q = ?
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 4
Ans. b
18. The Sonakanda for situated in the district of -
(a) Munshigonj
(b) Hajigonj
(c) Narayangonj
(d) Kushtia
Ans. c
19. If the average of five consecutive even number is 8, which of the following is the smallest of the five numbers?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 8
Ans. a
20. Where is Adam’s Peak?
(a) Indonesia
(b) Viet Nam
(c) Sri Lanka
(d) India
Ans. c
21. If 4m = 9n, what is the value of 7 m. in terms of n?
(a) 63n 4
(b) 9n 28
(c) 7n 9
(d) 28n 9
Ans. a
22. Which number is appropriate in place of question number?
Layer 1 12 7 18 33 25 ?
(a) 40
(b) 42
(c) 13
(d) 58
Ans. b
23. A man walks down the road for half an hour at an average speed of miles per hour. He waits 10 minutes for a bus, which brings him back to his starting point at 3:15. If the man began his walk at 2:25 the same afternoon, what was the average speed of the bus?
(a) 3 mph
(b) 4.5 mph
(c) 6 mph
(d) 9 mph
Ans. d
24. Ramon Magsaysay award is named after formed President of-
(a) Philippines
(b) Malaysia
(c) Thailand
(d) South Korea
Ans. b
25. Who compiled and edited the document liberation war of Bangladesh?
(a) Syed Shamsul Hoque
(b) Hssan Hafizur Rahman
(c) Hassan Azizul Huq
(d) Alauddin Al-Azan
Ans. b
26. A number for each figures are given form 1 to 9. Find out the best method of classification and identify this amongst the four alternatives.
Layer 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9
(a) (1, 3, 5); (2, 6, 9); (4, 7, 8)
(b) (2, 3, 4); (5, 6, 8); (9, 1, 7)
(c) (1, 3, 5); (2, 6, 8); (4, 7, 9)
(d) (3, 2, 4); (6, 5, 8); (7, 9, 1)
Ans. c
27. Which is not a central Bank?
(a) State Bank of India
(b) State Bank of Pakistan
(c) Bank of England
(d) Saudi Arabian monetary Author
Ans. a
28. When is the World Population Day observed?
(a) May 31
(b) October 4
(c) December 10
(d) July 11
Ans. d
29. The highest mountain peak in Bangladesh is-
(a) Tajingdong
(b) Bijoy Tajingdong
(c) Dumlong
(d) Keokrandong
Ans. b
30. The currency of Indonesia is-
(a) Dollar
(b) Lira
(c) Ringitt
(d) Rupiah
Ans. d
Choose the most appropriate alternative to complete the sentence.
31. The rewards is a ____ of her service to mankind.
(a) memento
(b) memorial
(c) witness
(d) recognition
Ans. d
32. You need _____ shoes for walking in the hills.
(a) good
(b) comfortable
(c) satisfactory
(d) sturdy
Ans. b
33. Though they did not speak to each other much, there was a _____ understanding between them.
(a) placid
(b) contractual
(c) tacit
(d) verbal
Ans. c
34. No one like to be forced into _____ situations.
(a) humble
(b) insulting
(c) humiliating
(d) infuriating
Ans. c
35. Authority _____ when it is not supported by the moral purity of its user.
(a) crumbles
(b) waits
(c) empowers
(d) prevails
Ans. a
Choose the one which best expresses the meaning of the given idiom.
36. By the rule of thumb
(a) By the use of force
(b) By the use of trickery
(c) By Cheating and deception
(d) By practical experience which is rather rough
Ans. d
37. To smell a rat
(a) To detect bad smell
(b) To misunderstanding
(c) To suspect a trick or deceit
(d) To see hidden meaning.
Ans. C
38. To blow hot and cold
(a) Changing weather
(b) To be untrustworthy
(c) To be inconsistent
(d) To be rich and poor frequently
Ans. c
39. To take a leap in the dark
(a) To lake risk
(b) To hazard one self
(c) To do a task secretly
(d) To do a hazardous tiling without any idea of the result
Ans. d
40. Castles in the air
(a) Romantic designs
(b) Visionary projects
(c) Fanciful schemes
(d) Ideal projects
Ans. c
Read the following passage carefully and answer the questions based on it.
A well-established Bangladeshi industrialist in a recent article on way to strengthen the economy of Bangladesh has drawn attention to the problems of inflation and industrial sickness among other things. One of the main reasons for industrial sickness in our country has been the fact that business and industrial managers have not been able to look beyond the immediate future. They have been too preoccupied with their attempts to report favorable results for the current year-higher profits and larger dividends to the shareholders. The planning horizon has hardly ever exceeded five years. Investments have been inadequate for new plants towards diversification and expansions. Modernization and asset creation has seriously lagged behind. In business, growth is needed for survival. One has to grow if one does not want to be wiped out. This is particularly true today with liberalization of imports and increasing competition. Moreover, growth and higher productivity create employment and higher employment creates larger markets both for industrial and consumer products. For this, there is a need for the creation of a larger and a more stable middle class, that is, a larger number of people who can afford more and more of goods and services. Even after forty two year of independence, our industrialists have not been able to shed the petty shopkeeper’s mentality and our highly educated management has tagged along merrily and without concern.
41. The leading industrialist attributes industrial sickness mainly to
(a) lacunae in five-year plans
(b) preoccupations of managers with matters unrelated to business
(c) higher profits and larger dividends to shareholders
(d) lack of foresight among managers
Ans. d
42. Which of the following shortcomings of Bangladeshi industrialists has been highlighted by the author?
(a) They invest unreasonably high amount on diversification and expansion.
(b) They are reluctant-to maintain the shopkeeper mentality.
(c) They are more concerned with immediate net gains than for developmental activities.
(d) They are less concerned for payment of dividends to shareholders.
Ans. C
43. According to the passage, growth and increasing productivity lead to-
(a) imposition of restriction on imports
(b) employment and thus provide an outlet to industrial and consumer products
(c) encouragement to export of excess consumer goods
(d) disproportionate surplus of commodities
Ans. b
44. “The planning horizon has hardly ever exceeded-five-year” implies that-
(a) planning should not be for a period of less than five years.
(b) the planning process is very time consuming.
(c) the planners are not inclined to think of the future.
(d) five-year period is too short for successful implementation of plants.
Ans. d
45. According to the passage, the net gains pursued by managers are at the cost of-
(a) diversification, modernization and asset creation
(b) availability of markets for industrial and consumer products
(c) inflation and industrial sickness
(d) liberalization of imports and increasing competition
Ans. a
Such the following Table carefully and answer the given question. Number of students of different classes of school playing different games.
<!-- Created with SVG-edit - http://svg-edit.googlecode.com/ --> <title>Layer 1</title> Class Games Chess Cricket Basketball Table Tennis Football Carrom Tennis Badminton XII 38 XI X IX VIII VII VI 11 11 9 40 16 8 47 12 40 9 9 27 15 9 39 5 12 7 21 18 8 11 33 4 17 6 19 19 5 21 19 2 25 0 11 12 12 6 19 2 18 0 9 16 16 0 0 1 20 0 0 14 14 0 0
46. What is the ratio of the student playing football in class XI to those in Class X?
(a) 1 : 2
(b) 2 : 5
(c) 2 : 3
(d) 3 : 2
Ans. d
47. Which games has ascending number of students from class IX and XII?
(a) Basketball only
(b) Badminton only
(c) Carom
(d) None of these
Ans. d
48. Approximately what percent of Class VIII students play Cricket out of the total students playing Cricket?
(a) 13
(b) 4
(c) 15
(d) 17
Ans. c
49. Approximately what percent of Class X students play Table Tennis out of the total Class X students playing the different given games?
(a) 18
(b) 21
(c) 27
(d) 20
Ans. a