Read National Bank Limited Probationary Officer - 2015 Exam
1. If both Y and Z are selected, which of the other debaters must be in the ream with them?
(a) Both C and D
(b) Only D
(c) Both B and A
(d) Both B and D
Ans. d
2. A tea merchant blends 2 kind of tea, putting 3 parts of a Tk. 25 per kg grade to 1 part of a Tk. 15 per kg. If the mixture is changed to 1 part of the Tk. 25 per grade to 3 parts of the less expensive grade, how much will the shop lose or save in blending 200 kg?
(a) lose Tk. 500
(b) lose Tk. 1000
(c) save Tk. 1500
(d) save Tk. 1000
Ans. d
3. Which of the following combination is wrong?
(a) Empire City: New York
(b) Dark Continent: Africa
(c) City of Palaces : London
(d) Emerald Idle : Ireland
Ans. d
4. ‘শশী’ ও ‘কুমুদ’ বাংলা সাহিত্যের কোন বিখ্যাত উপন্যাসের দু’টি চরিত্র?
(a) পুতুল নাচের ইতিকথা
(b) গোরা
(c) কবি
(d) উত্তম পুরুষ
Ans. a
5. বাংলা ভাষা কোন শব্দ দুটি গ্রহণ করেছে চীনা ভাষা হতে?
(a) চাকু, চাকর
(b) খদ্দর, হরতাল
(c) চা, চিনি
(d) রিক্সা, রেস্তোরা
Ans. c
6. In the last decade there has been a significant decrease in coffee consumption. During this same time, there has been increasing publicity about the caffeine in coffee’s adverse long-term effects on health. Therefore, the decrease in coffee consumption must have been caused by consumer’s awareness of the harmful effects of caffeine.
Which of the following, if true, most seriously calls into question the explanation above?
(a) On average, people consume 30% less coffee today than they did 10 years ago.
(b) Sales of specialty types of coffee have held steady as sales of regular brands have declined
(c) The consumption of fruit juice and caffeine-free herbal tea has increased over the past decade.
(d) Coffee price increased steadily in the past decade because unusually severe frosts coffee-growing nations.
Ans. d
7. A shopkeeper sells a pair of sunglasses at a profit of 25%. If he had bought it at 25% less and sold it for Tk. 10 less, he would have gained 40%. Determine the cost price of the pair of sunglasses.
(a) Tk. 25
(b) Tk. 50
(c) Tk. 60
(d) Tk. 75
Ans. b
8. ‘নির্বদ্ধ’ ও ‘প্রথিত’ শব্দদ্বয়ের অর্থ যথাক্রমে-
(a) নিবিড়, পার্থিব
(b) উপযোগী, প্রার্থনা
(c) বিধান, বিখ্যাত
(d) আগ্রহ, প্রথা অনুসারে
Ans. c
9. LASER is an acronym for Light Amplification by
(a) Stimulated Emission of Radio waves
(b) Stimulated Emission of Radiation
(c) Spontaneous Emission of Radio waves
(d) Spontaneous Emission of Radiation
Ans. b
10. Who is the president of newly formed multilateral development bank called “New Development Bank’? (Year 2015)
(a) R. K. Narayanan
(b) K. V. Kamath
(c) Y. V. Reddy
(d) Bimal Jalan
Ans. b
11. Typically, the entrepreneur is seen as an individual who owns and operates a small business. But simply to own and operate a small business - or even a big business - does not make someone an entrepreneur. If this person is a true entrepreneur, then new products are being created and new ways of providing service are being implemented.
Which of the following conclusions can best be drawn formt he above passage.
(a) An owner of a large business may be and entrepreneur.
(b) Someone who develops and enterprise may be considered an entrepreneur.
(c) Entrepreneurs do not own and operate small businesses.
(d) Entrepreneurs are main actors in economic growth.
Ans. d
12. A culprit was spotted by a policeman from a distance of 250 meter. When the policeman started running towards the culprit at a speed of 10km/hr, the culprit also fled. If his speed was 8km/hr, find how far the culprit had run before hw was overpowered.
(a) 1 km
(b) 1.5 km
(c) 2 km
(d) 0.8 km
Ans. a
13. The intensity of an earthquake is measured with a
(a) Barometer
(b) Hydrometer
(c) Polygraph
(d) Seismograph
Ans. d
14. First published novel of Sunil Gangopadhyay was -
(a) Eka O Koyekjon
(b) Jugalbondi
(c) Atmaprakash
(d) Aranyer Dinratri
Ans. c
15. The difference between the compound interest and simple on a certain amount of money at 5% per annum for 2 years is Tk. 15. Find the principal amount.
(a) Tk. 4500
(b) Tk. 7500
(c) Tk. 500
(d) Tk. 6000
Ans. d
16. Which of the following statements must be false?
I. Debaters Y and C are never selected together.
II. Debaters Z and B are never selected together.
III. Debaters Z and D are never selected together.
(a) Only I
(b) Only II
(c) Only III
(d) All of these
Ans. d
17. উন্নীত শব্দের বিপরীতার্থক শব্দ কি?
(a) অধোগতি
(b) অবনতি
(c) অনমিত
(d) অবনমন
Ans. c
18. ‘প্রসন্ন পাষাণ’ উপন্যাসটির রচয়িতা কে?
(a) আলাউদ্দিন আল আজাদ
(b) আবুল হোসেন
(c) রাবেয়া খাতুন
(d) রশীদ করিম
Ans. d
19. Which of the following players of Bangladesh has the highest average score in test cricket? (Year 2015)
(a) Tamim Iqbal
(b) Shakib Al Hasan
(c) Mushfiqur Rahim
(d) Mominul Hoque
Ans. a
20. শুদ্ধ বানানটি হচ্ছে -
(a) নিসুতি
(b) নীসুতি
(c) নিষুতী
(d) নিষুতি
Ans. d
21. চাঁদ কোন শ্রেণীর শব্দ?
(a) তৎসম
(b) তদ্ভব
(c) অর্ধসৎসম
(d) দেশী
Ans. a
22. Which of the following international organization is dedicated to the cause of wild life conservation?
(a) UNDP
(b) WHO
(c) UNESCO
(d) UNFPA
Ans. c
23. The cost of preparing a cricket ground of rectangular shape at 70 paisa per square meter is Tk. 420. Find the perimeter of the field if its sides are in the ratio of 3 : 2.
(a) 100m
(b) 50 m
(c) 110 m
(d) 600 m
Ans. a
24. How many woman freedom fighter received the “Bir Protik” award for their contribution in the liberation war of Bangladesh?
(a) 2
(b) 5
(c) 6
(d) 7
Ans. a
25. Which of the following diseases is not water-borne?
(a) Cholera
(b) Influenza
(c) Amebiasis
(d) Typhoid
Ans. c
26. A man has Tk. 210 in coins alone. The coins consist of one taka, 50 paisa and 25 paisa whose numbers from a ratio of 5:6:8 respectively. How many coins are there in the 50 paisa denomination?
(a) 210
(b) 168
(c) 126
(d) 105
Ans. c
27. In order to pass an examination, a student is required to get 35% of the maximum marks. If a student scored a total of 381 marks and failed by 144 marks, determine the maximum marks for the examination.
(a) 1350
(b) 1500
(c) 1750
(d) 2000
Ans. b
28. The number (6n² + 6n) for natural n is always divisible by
(a) 6 only
(b) 12 only
(c) 6 and 12
(d) 18
Ans. c
29. ‘দহন’ শব্দের বিশেষন কোনটি?
(a) দাহ্য
(b) দহনীয়
(c) দহনকারী
(d) বিদগ্ধ
Ans. b
30. “Epsom” associated with -
(a) Polo
(b) Water Polo
(c) Table Tennis
(d) Horse Riding
Ans. a
Answer the following questions based on the information given below:
City High School must put together a debating team consisting of four debaters. There are candidates of ability: X, Y and Z who are all seniors; and A, B, C and D who are all juniors. The school requires that there should be two seniors and two juniors in the team. It is also necessary that all of the debaters be able to work with one another.
* Debates Y and A cannot work together.
* Debaters Z and C cannot work together.
* Debaters A and B cannot work together.
31. If debater B is selected and debater Y is rejected, the team will consists of which foursome?
(a) X, Z, A and B
(b) X, Z, D and B
(c) X, Z, C and B
(d) None of these
Ans. b
32. If debater A is in the team, which other debaters must be in the team as well?
(a) X, Y, and B
(b) X, Z and D
(c) X, Z, and B
(d) X, Z, and C
Ans. b
Each sentence below has one or more blanks. Choose the most appropriate alternative(s) to complete the following sentences.
33. He deals ____ foreign good only, but our firm deals _____ several leading merchants who trade _____ variety _____ goods.
(a) in, with, in, of
(b) with, with, with, of
(c) with, in, of, with
(d) in, in, with, of
Ans. b
34. Patriotism, like so many other, objects of this imperfect world, is a _____ web of good and evil.
(a) complicated
(b) intricate
(c) tangled
(d) entangled
Ans. b
35. The new owners of the paper change the _____ completely.
(a) outlay
(b) layout
(c) outlet
(d) outlook
Ans. b
36. During the _____ many buildings were _____ to the ground.
(a) riots, collapsed
(b) fire, razed
(c) floods, razed
(d) disturbance, brought
Ans. a
37. In a changing and _____ instructed business environment, creativity and innovations are being _____ demanded of excutives.
(a) excessively, rapidly
(b) highly, extremely
(c) increasingly, moderately
(d) progressively, increasingly
Ans. b
Find out which underlined pars (a, b, c and d) of the following sentence has an error.
38. There have recently a been any b important findings c in medical technology d .
(a) .
(b) .
(c) .
(d) .
Ans. b
39. Drying a food by means b of solar energy is ancient c process applied d wherever food and climatic conditions make it possible.
(a) .
(b) .
(c) .
(d) .
Ans. c
40. The rings of a Saturn are so b distant to be c seen form the Earth without d telescope.
(a) .
(b) .
(c) .
(d) .
Ans. c
41. In recent years a automobile emissions have disfigured b stone carvings c , corroded bronze monuments, and soil d ancient billings.
(a) .
(b) .
(c) .
(d) .
Ans. d
42. The oceans a contain many forms b of life that yet c yet d been discovered.
(a) .
(b) .
(c) .
(d) .
Ans. c
Read the passage and answer the questions given below.
Many folk cures which have been around for centuries may be more therapeutic than previously suspected. A case in point is that of penicillin. Alexander Fleming did not just randomly choose cheese molds to study when he discovered this very important bacteria-killing substance. Moldy cheese was frequently given to patients as a remedy for illness at one time. Fleming just isolated what about the cheese which cures the patient.
In parts of South America, a powder obtained from grinding sugar cane is used for healing infections in wounds and ulcers. This usage may data back to pre-Colombian times. Experiments carried out on several hundreds patients indicates that ordinary sugar in high concentrations is lethal to bacteria. Its suction effect eliminates death cells, and it generate3s a glasslike layer which protects wounds and ensures healing.
Another example of folk medicine which scientists are investigating is that of Arab fishermen who rub their wounds with a venomous catfish to quicken healing. This catfish excretes a gel-like slime which scientists have found to contain antibiotics, a coagulant that help close injured blood vessels, anti-inflammatory agents, and a chemical that directs production of a glue-like material that aids heading.
It is hoped that by documenting these folk remedies and experimenting to see if results are indeed beneficial, an analysis of the substance can be made, and synthetic substance can be developed for human consumption.
43. This passage is mainly about
(a) using folk medicines in place of modern medicines
(b) antibiotics in the field of medicine
(c) the validity of folk remedies and their use for advances in modern medicines
(d) isolating antibiotics in cheese, sugar, and slime
Ans. c
44. The word ‘therapeutic’ is closest in meaning to
(a) physiological
(b) medicinal
(c) traditional
(d) psychological
Ans. b
45. According to the passage
(a) bacteria feed on sugar
(b) sugar kills unhealthy cells
(c) glass is formed from sugar
(d) sugar promotes healing
Ans. d
46. It can be inferred from the passage that Alexander Fleming
(a) discovered moldy cheese
(b) isolated infectious patients
(c) suspected medicinal properties of mold
(d) enjoyed eating cheese
Ans. c
47. The gel-like substance which promotes healing comes from
(a) catfish bodies
(b) Arab Fishermen
(c) coagulants
(d) catfish venom
Ans. d