Read Rajshahi Krishi Unnayan Bank Senior officer - 2014 Exam
1. Which street is famous for newspapers?
(a) Wall Street
(b) Broadway
(c) Downing Street
(d) Fleet Street
Ans. d
2. Anis, who owns 200 3 % of a factory, sells half of his share for Tk. 33,333. The value of the entire factory is -
(a) Tk. 99,999
(b) Tk. 66,666
(c) Tk. 9,999
(d) Tk. 133,332
Ans. a
3. সমাস ভাষাকে -
(a) বিস্তৃত করে
(b) সংক্ষেপ
(c) অর্থবোধক করে
(d) ভাষারূপ ক্ষুন্ন করে
Ans. b
4. Which of the following pairs of crops will grow together in field 3 if no other crops are planted in the field and no fertilizers or pesticides are applied?
(a) F and I
(b) F and H
(c) G and H
(d) G and I
Ans. d
5. The tribe “Hajong” mainly lives in _____.
(a) Sylhet and Rangamati
(b) Cox’s Bazar and Bandarban
(c) Rangpur and Dinajpur
(d) Mymensingh and Netrokona
Ans. d
6. An employee pays 3 workers - X, Y and Z a total of Tk. 610 in a week. X is paid 125% of the amount of Y is paid and 80% of the amount Z is paid. How much does X make a week?
(a) Tk. 180
(b) Tk. 200
(c) Tk. 150
(d) Tk. 175
Ans. b
7. প্রত্যয়গতভাবে শুদ্ধ কোনটি?
(a) উৎকর্ষ
(b) উৎকৃষ্ট
(c) উৎকৃষ্টতা
(d) উৎকর্ষ
Ans. c
8. Find out the missing number in the following series.
31, 29, 24, 17, _____
(a) 12
(b) 13
(c) 14
(d) 15
Ans. d
9. Paris is situated on the bank of the river ____.
(a) Volga
(b) Seine
(c) Amsteel
(d) Hudson
Ans. b
10. Mr. Tamal purchased stocks for Tk. 1500 and sold 2 3 nd of it after its value doubled. He sold the remaining stock at 5 times of its purchase price. What is the total profit?
(a) Tk. 6,000
(b) Tk. 3,000
(c) Tk. 2,500
(d) Tk. 2,000
Ans. b
11. Logarithm table were invented by _____.
(a) John Doe
(b) John Douglas
(c) John Harrison
(d) John Napier
Ans. d
12. কোর্মা কোন দেশী শব্দ?
(a) পর্তুগীজ
(b) ফার্সী
(c) তুর্কী
(d) কোনটিই নয়
Ans. c
13. Which country is bordered by both Atlantic and Indian Ocean?
(a) China
(b) India
(c) Japan
(d) South Africa
Ans. d
14. The value of a fraction is 2 5 . If the numerator decreased by 2 and the denominator increased by 1, the resulting fraction is equivalent to 1 4 . Find the numerator of the original fraction.
(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) 3
Ans. b
15. The old name of Switzerland is _____
(a) Deutschland
(b) Helvetia
(c) Rhodesia
(d) Salisbury
Ans. b
16. What is the largest number of mangoes not exceeding 440 that can be distributed among three persons in the proportions 5:6?
(a) 436
(b) 420
(c) 440
(d) 432
Ans. b
17. It is possible to grow which of the following pairs of crops together in field I?
I.         F and G                 II.       G and H
III.       F and H                  IV.      H and J
(a) I and II only
(b) I and III only
(c) II and III only
(d) I, II and III only
Ans. c
18. “Bolometer” is used to measure _____
(a) Velocity
(b) Temperature
(c) Frequency
(d) Wavelength
Ans. b
19. ‘সংশপ্তক’ – ভাষ্কর্যটি অবস্থিত
(a) চারু ও কারুকলা ইনস্টিটিউটে
(b) ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়ের কলা ভবনের সামনে
(c) জাহাঙ্গীনগর বিশ্ববিদ্যালয়ে
(d) ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয়ের টিএসসির সামনে
Ans. c
20. Who is the first woman president in the world?
(a) Imelda Marcos
(b) Srimavo Bandaranayde
(c) Isabela Peron
(d) Pratibha Patil
Ans. c
21. The book “Das Kapital” was written by _____.
(a) William Shakespear
(b) Charles Dickens
(c) Karl Marx
(d) g. B. Shaw
Ans. c
22. The daily rate for a hotel room having 4 beds in Tk. 390 for one person and X taka for each additional person. If 3 people take the room for one day and each pays Tk. 210 for the room, then what is the value of X?
(a) 120
(b) 240
(c) 80
(d) 60
Ans. a
23. Which number replaces the question marks?
Layer 1 3 4 4 1 7 6 7 10 5 ? 3 6
(a) 10
(b) 9
(c) 8
(d) 4
Ans. d
24. In a survey, 30% of the people surveyed owned a personal computer and 75% owned a cellular telephone. If 25% owned both a cellular telephone and a personal computer, then the percentage of the people who does not have either of the instrument?
(a) 20%
(b) 25%
(c) 30%
(d) 40%
Ans. a
25. যে ব্যক্তির দু’হাত সমান চলে তাকে কি বলে?
(a) দোহাতি
(b) সব্যসাচী
(c) পরভর্তৃকা
(d) দ্বিজ
Ans. b
26. ‘বাঙ্গালীর ইতিহাস’ - বইটির লেখক কে?
(a) নীহার রঞ্জন রায়
(b) আর সি মজুমদার
(c) আবদুল কাদির
(d) সুনীতি কুমার চট্টোপাধ্যায়
Ans. a
27. There are 3 circles A, b and C (C>B>A). Area of the circle A is 100 Square inch and B is 50% of C and 200% of A. What is the area of C?
(a) 400 Sq inch
(b) 300 Sq inch
(c) 200 Sq inch
(d) 800 Sq inch
Ans. a
28. If (16) 2x + 3 = (4) 3x + 6 then x = ?
(a) -3
(b) -1
(c) 1
(d) 0
Ans. d
29. In square ABCD below, what is value of (AC)(AD) (AB)(DC) = ?
Layer 1 A B C D O
(a) 2
(b) 1 2
(c) 2
(d) 1
Ans. c
30. Who obtained 500 wicket in test cricket for the first time?
(a) Shane Warne
(b) Qourtney Walsh
(c) Muttiah Muralidharan
(d) Wasim Akram
Ans. b
31. In the picture area of the square ABCD is 196 square miles, O is the center of the circle. What will be the area of the circle in square miles?
Layer 1 A D R B C P O
(a) 49Π
(b) 144Π
(c) 64Π
(d) 100Π
Ans. a
32. কোনটি তদ্ভব শব্দ?
(a) চাঁদ
(b) সূর্য
(c) নক্ষত্র
(d) গগন
Ans. a
33. A boat goes 13 km upstream (against current) in 39 minutes. The speed of stream (current) is 3km/hr. what is the speed of the boat in still water?
(a) 20 km/hr
(b) 23 km/hr
(c) 27 km/hr
(d) 17 km/hr
Ans. b
34. The second Nobel laureate in Asia was _____
(a) Rabindranath Tagore
(b) S. Chandrashekhar
(c) Amartya Sen
(d) C. V. Raman
Ans. d
35. A trader dealing in pressure cookers reduces the price by 20% as a result of which his sale went up by 80%. What is the net effect of his sales income?
(a) 44% increase
(b) 44% decrease
(c) 66% increase
(d) 64% increase
Ans. b
36. ‘সৌভাগ্যের বিষয়’ কথাটিকে কোন বাগধারা দিয়ে বোঝানো হয়েছে?
(a) কেউকেটা
(b) একাদশে বৃহস্পতি
(c) এলাহী কান্ড
(d) গেঁফ খেজুরে
Ans. b
37. x y z = ?
(a) x 2 y 4 z 8
(b) x 1 2 y 1 2 z 1 2
(c) x y z
(d) x 1 2 y 1 4 z 1 8
Ans. d
38. সূর্য – এর প্রতিশব্দ -
(a) সুধাংশু
(b) শশাঙ্ক
(c) আদিত্য
(d) বিধূ
Ans. c
39. A man walked 2 miles east, then 2 miles south, then again 4 miles east and finally 10 north. How far did he walked from the starting point?
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10
Ans. d
40. It is possible for which of the following groups of crops to grow together in field 2 if the only pesticide or fertilizer used is Y?
(a) F and H
(b) F
(c) G and H
(d) G, H and J
Ans. c
41. What is the maximum number of different crops that can be planted together in field 3?
(a) 4
(b) 2
(c) 3
(d) 1
Ans. c
42. ‘তিনি অত্যন্ত দরিদ্র কিন্তু অন্তঃকরণ খুব উদার’ কোন বাক্যের উদাহরণ?
(a) জটিল বাক্য
(b) মিশ্র বাক্য
(c) সরল বাক্য
(d) যৌগিক বাক্য
Ans. d
43. ‘শৈবাল দীঘিরে বল উচ্চ করে শির: লিখে রেখ, এক ফোঁটা দিলেম শিশির’ এ অংশটুকার মূল প্রতিপাদ্য বিষয় -
(a) প্রতিদান
(b) প্রত্যুপকার
(c) অকৃতজ্ঞতা
(d) অসহিঞ্চুতা
Ans. c
44. A motorcycle cost Tk. 2500 when it is brand new. At the end of each year it is worth 4 5 of what it was at the beginning of the year. What is the motorcycle worth when it is 3 years old?
(a) Tk. 1,430
(b) Tk. 1,340
(c) Tk. 1,280
(d) Tk. 1,000
Ans. c
45. Which number replaces the question mark?
Layer 1 2 9 30 93 282 ?
(a) 439
(b) 555
(c) 849
(d) 373
Ans. c
46. Which of the following is a complete and accurate list of the crops that will grow alone is field 2 if X is the only pesticide or fertilizer applied?
(a) I, H
(b) I, J
(c) I, G
(d) H, J
Ans.
47. What is the main function of White Blood Cells (WCB)?
(a) To carry nutrients
(b) To give strength
(c) To carry oxygen
(d) To combat infections
Ans. d
48. Insulin is secreted in
(a) Pituitary
(b) Pancreas
(c) Kidney
(d) Liver
Ans. b
49. মুজিব নগর স্মৃতিসৌধের স্থপতি -
(a) মইনুল হোসেন
(b) তানভীর কবির
(c) এফ, আর, খান
(d) মৃণাল হক
Ans. b
50. অপলাপ শব্দের অর্থ কি?
(a) অসদালাপ
(b) অস্বীকার
(c) মিথ্যা
(d) প্রলাপ
Ans. b
51. A book sells for Tk. 65. This price gives the seller a profit of 30% on his cost. What will be the new selling price if he cuts his profit to 10% of its cost?
(a) 50
(b) 45
(c) 60
(d) 55
Ans. d
52. A Company employs 15 persons, each working 44 hours a week. If 4 persons are absent, how many hours a week would the rest of the persons have to work to make up the time lost?
(a) 48
(b) 45
(c) 56
(d) 50
Ans.
53. Look at letter pattern and choose the correct option.
JAK, KBL, LCM, MDN, _____
(a) NEO
(b) MEN
(c) PFQ
(d) OEP
Ans. a
54. ‘পূণ্যে মতি হোক’ বাক্যে ‘পূণ্যে’ কোন পদরূপে ব্যবহৃত হয়?
(a) বিশেষ্যরূপে
(b) বিশেষণরূপে
(c) বিশেষণের বিশেষণরূপে
(d) সর্বনামরূপে
Ans. a
55. BIMSTEC Stands for _____
(a) Bay of Bengal Initiatives for Multi Sectoral Technical and Economics and Cooperation
(b) Bangladesh, India, Malaysia, Singapore, Thailand Economic Cooperation
(c) Bangladesh, India, Myanmar, Singapore, Thailand Economic Cooperation
(d) Bay of Bengal integration for Multi-cultural Scientific, Technical and Eco-friendly Center
Ans. a
56. Which of the following is not equivalent to 25 x 2 = y y - 4?
(a) x 2 = ( y 2 - 4)/25
(b) 25 x 2 = (y + 2)(y - 2)
(c) 75 x 2 = 3 y 2 - 12
(d) 5x = y - 2
Ans.
57. The ozone layer restricts _____.
(a) Visible light
(b) Ultraviolet radiation
(c) X-rays and gamma Rays
(d) Infrared radiation
Ans. b
Each sentence below has one or more blank(s). Choose the most appropriate alternative(s) to complete/correct the following sentences.
58. The _____ of evidence was on the side of plaintiff since all but one witness testified that his story was _____.
(a) propensity, far-fetched
(b) preponderance, correct
(c) accuracy, insufficient
(d) paucity, accurate
Ans. b
59. The _____ of time had left the castle _____, it towered high, looking much the same as it must have done centuries ago.
(a) repairs, destroyed
(b) ravages, untouched
(c) lack, defended
(d) status, lonely
Ans. b
60. The child was so _____ by her indulgent parents that she pouted and become _____ when she did not receive all their attention.
(a) protected, insecure
(b) pampered, tranquil
(c) Sheltered, elated
(d) spoiled, sullen
Ans. d
61. The _____ pittance that the destitute receive from the government cannot keep them from _____.
(a) meager, poverty
(b) meticulous, despair
(c) indulgent, desolation
(d) small, crime
Ans. a
62. We were assumed that a man who had so far been the most _____ of public speakers could _____ the audience and bring them cheering to their feet.
(a) masterful, bore
(b) enthralling, anger
(c) accomplished, humour
(d) pedestrian, electrify
Ans. d
Each sentence has four underlined word(s). The four underlined parts of the sentence are marked a, b, c and d. Identify the one underlined word (s) that must be changed in order for the sentence to be correct.
63. The sound of speaking a language do b not always c match up with the symbols of d written language.
(a) .
(b) .
(c) .
(d) .
Ans. a
64. If one plans to hike a in the backcountry, you should b prepare for c the possibility d of encountering a bear.
(a) .
(b) .
(c) .
(d) .
Ans. b
65. Electronic mail to describe an upcoming workshop should used a only if b potential participants use this c form of communication regularly d .
(a) .
(b) .
(c) .
(d) .
Ans. a
66. A couturier who a works in b the field of women’s fashion designed c original models for his customers and also produces a fairly d limited number of copies.
(a) .
(b) .
(c) .
(d) .
Ans. c
67. It is a extremely important and essential b to keep accurate financial records that are c clear, simple and practical d .
(a) .
(b) .
(c) .
(d) .
Ans. b
In each of the following questions, a related pairs of words is followed by four pairs of words. Select pair that best expresses a relationship similar to the one expressed in the question pair.
68. DELICATE : FASTIDIOUS
(a) Deceptive : false
(b) Hardworking : diligent
(c) Altruistic : mercenary
(d) Demonstrative : effusive
Ans. b
69. TIRADE : ABUSIVE
(a) Encomium : laudatory
(b) Critique : Insolent
(c) Monologue : lengthy
(d) Aphorism : boring
Ans. a
70. MUSTER: CREW
(a) Dismiss : jury
(b) Demobilize : Troops
(c) Cheer : team
(d) Convene : committee
Ans. d
71. STICKLER : INSIST
(a) Trickster : risk
(b) Braggart : boast
(c) Haggier : concede
(d) Laggard : outlast
Ans. b
72. PERJURY : OATH
(a) Disrespect : age
(b) Embezzlement : trust
(c) Jury : vow
(d) Plagiarism : authority
Ans. b
Read the following passage carefully and answer the questions based on it.
One of the great delusions of present times is the prevailing belief that we are more civilized than our ancestors. At no other period of the history of mankind has the world ‘civilization’ been so often misused and misunderstood, it is not in the abundance of material alone that civilization lies. Neither does it consist of the advance of scientific knowledge, however amazing that may be. The inventions and discoveries of science have undoubtedly brought unheard of blessings and contort to us. But they are not civilization is special way of human behavior, of thought and feeling. The essential quality of civilization lies in the spirit of man, in his attitude to himself, to his fellowmen and to life as a whole. Looking everywhere around us today, you will find that man has made no progress since the dawn of history, in his attitude toward his fellowmen. On all the highest pillars in the cities of the would, you will find figure of conqueror or a general soldier. We know far more about our killers and destroyers than about oar saviours and saints. The heroes of war are die heroes of the world.
73. Who should be our heroes?
(a) Politicians
(b) Saints and saviors
(c) Conquerors
(d) Great men of history
Ans. b
74. Who are the heroes of the world?
(a) Teachers
(b) Saints
(c) Warriors
(d) Prophets
Ans. c
75. What have scientific inventions given to mankind?
(a) Destructive weapons
(b) Civilization
(c) Blessings and Comforts
(d) Wealth
Ans. c
76. What is civilization according to the auther?
(a) Another form of affluence
(b) Inventions and discoveries
(c) Way of human behavior, thought and feeling
(d) Possession of goods
Ans. c
77. A vital quality of civilization depends upon _____ .
(a) Competitive Spirit of man
(b) man’s desire to conquer nature
(c) attitude of man towards his fellowmen
(d) management of resources
Ans. c