Subject Analytical Ability
1. ইদানিং আপনার মনে হচ্ছে সংসারে আপনার গুরুত্ব হ্রাস পাচ্ছে। আপনি এমন অবস্থায় -
(a) খুবই হতাশাবোধ করবেন
(b) বন্ধুদের সাথে বিষয়টি আলাপ করবেন
(c) সংসারের প্রতি গভীর মনোযোগ দেবেন
(d) ক্ষোভ ও দুঃখ প্রকাশ করে মন খারাপ করবেন
Ans. c
Seven meeting –J, K, L, M, N, O and P are to be scheduled such that there is one meeting on each day of a week that begins on Sunday. The meetings are to be scheduled according to the following conditions.
* Meeting J meet take place on Sunday.
* Meeting K must take place after both meeting L and meeting M.
* Meeting N, O, and P must take place on three consecutive days, not necessary in that order.
2. IF meeting O is on Saturday meeting K must take place on which day?
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) Thursday
(e) None of these
Ans. c
3. Which of the following represents a possible ordering of meeting on three consecutive days?
(a) P, O, M
(b) O, J, N
(c) M. N, J
(d) K, L, O
(e) None of these
Ans. a
4. Which is the latest day of the week on which meeting L can take place?
(a) Saturday
(b) Friday
(c) Wednesday
(d) Thursday
(e) None of these
Ans. a
Each of the question below is followed by two statements leveled (i) and (ii) Alalyze the information given in the statements (i) and (ii) and them mark the appropriate code in your answer sheet. The alternative codes are explained below.
A. if statement (i) BY ITSELF is sufficient to answer the question, but statement (ii) by itself is not.
b. if statement (i) BY ITSELF is sufficient to answer the question, but statement (i) by itself is not.
C. if statements (i) and (ii) TAKEN TOGETHER are sufficient to answer the question, even though NEITHER is sufficient.
D. if EITHER statement BY ITSELF is sufficient to answer the question.
E. if statements (i) and (ii) TAKEN TOGETHER are NOT sufficient to answer the question and more data pertaining to the problem is required.
5. How many litters of apple juice were added to the orange juice in a certain container?
(i) The amount of apple juice added was 3 2 of the amount of orange juice in the container
(ii) There were 5 liters of orange juice in the container
(a) .
(b) .
(c) TAKEN TOGETHER
(d) .
Ans.
6. By what percent was the price of a certain television set discount for the sale was 25 percent greater than the discounted price
(i) The price of the television set before it was discounted for the sale was 25 percent greater than the discounted price
(ii) The price of the television set was discounted by Tk. 60 for the sale
(a) .
(b) .
(c) .
(d) .
Ans.
Sumon attends his school from 9.00 am to 3.00 pm every day expect Thursday. At home Sumon learns music only on Monday form 3.30 pm to 4.30 pm. On Tuesdays he goes to swimming classes from 4.00 pm to 6.00 pm. He practices art form 4.00 pm to 6.00 pm only on Wednesdays. He remains in school after dismissal on Saturdays to participate in a 90 minute club program.
7. The most convenient afternoon for Sumon to stay in the library is -.
(a) Tuesday
(b) Wednesday
(c) Thursday
(d) Saturday
(e) None of these
Ans. d
8. The day(s) Suman has free to go with the friends after 4.30 pm -.
(a) Sunday
(b) Saturday
(c) Thursday
(d) All of these three days
(e) None of these
Ans. d
Assume you are a manager of a bank and you have to serve six customers named –M, N, Q, R and S in a week from Monday through Saturday.In a day you can serve only one customer.You must schedule them following the conditions below—
M must be served earlier in the week than R
P must be served on Tuesday
Q must be served on the day immediately before or immediately after the day on which N is severed.
9. If N is to be served on Thursday, the earliest day on which R can be served is
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) Friday
(e) Saturday
Ans. c
10. If S is to be served on Friday, M must be served on---
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) Thursday
(e) Saturday
Ans. a
11. If Q is to be served on Thursday, the latest day on which M can be served is
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) Friday
(e) Saturday
Ans. a
12. Which of the following can be served on Monday?
(a) N
(b) P
(c) Q
(d) R
(e) S
Ans. e
13. If S to be served on Thursday, which of the following is true?
(a) M must be served on Wednesday
(b) N must be served on Saturday
(c) Q must be served exactly two days after R is served
(d) R must be served on Wednesday
(e) R must be served later in the week than 5
Ans. c
The director of an art gallery must group nine Paintings –A, B, C, D, E , F, G, H and j - in twelve specs numbered consecutively from 1 to 12, The paintings must be in three groups, each group representing a different century. The groups must be separated from each other by at least one unused wall space. Three of the paintings (including A and G) are from the 17th century, two (including H) from the 18th century and four the 19th century.
Besides, the following conditions have to be met-
Unused wall spaces cannot occur within groups-
B and J are paintings from different centuries.
D, E and F are paintings from the same centuries.
Space number 5 is always empty.
14. Which of the following countries has recently adopted the Euro as its currency?
(a) England
(b) Norway
(c) Libya
(d) Estonia
(e) None of these
Ans. d
15. If space 4 is to remain empty, which of the following is true?
(a) Space 10 must be empty
(b) A 17th century painting must be hung is space 3
(c) An 18th century painting must be hung in space 1
(d) A 19th century painting must be hung in space 12
(e) None of these
Ans. d
16. I the paintings are hung in reverse chorological order by century, the unused wait spaces could be---
(a) 1, 5 and 10
(b) 4,7 and 8
(c) 5,8 and 12
(d) 5, 9 and 10
(e) None of these
Ans. e
17. Which of the following is space that cannot be occupied by 18th century painting ?
(a) Space 1
(b) Space 6
(c) Space 8
(d) Space 11
(e) None of these
Ans. a
18. If D is in space 11, which of the following is a possible arrangement for spaces 8 and 9?
(a) 8 unused and A in 9
(b) E in 8 in 9
(c) H in 8 and B in 9
(d) 8 unused and C in 9
(e) None of these
Ans. a
19. If the 19th century paintings are in spaces 1 to 4, which of the following cannot be true?
(a) Space 8 is unused
(b) Space 9 is unused
(c) A is hung in space
(d) G is hung in space 12
(e) All of these can be true.
Ans. a
Exactly six different poems will appear in a coming issue of a magazine. Three of the poems –F, H and L – are by the poet Orhaan, and the other three poems – R, S and T – are by the poet Whitney. Each poem will appear exactly once in the issue, and a poem must appear on each of the pages 10, 15, 20, 25, 30 and 35. The order in which the poems appear in the issue will be governed by the following conditions:
* The poems on pages 10, 20 and 30 must all by the same poet.
* H must precede T.
* R must precede L.
20. Which one of the following is an acceptable order, from first to last, in which the poems can appear in the magazine?
(a) H,T,R,F,S,L
(b) L,S,H,T,F,R
(c) R,H,F,L,S,T
(d) R,H,T,F,S,L
(e) None of these
Ans. d
21. If S appears on pages 15, which one of the following poems must appear on pages 25?
(a) F
(b) H.
(c) R.
(d) T
(e) None of these
Ans. c
22. If a poem by Orhaan appears on page 10, which one of the following is a pair of poems either of which could appear on page 35?
(a) S and L
(b) F and L.
(c) L and T
(d) R and S
(e) None of these
Ans. c
23. If F and S appear on pages 30 and 35, respectively, which one of the following is a pair of poems that must appear on pages 10 and 15, respectively?
(a) H and L
(b) H and L
(c) H and L
(d) L and R
(e) None of these
Ans. b
24. If H appears on pages 25, which one of the following is a complete and accurate list of all poems any one of the which could appear on page 20?
(a) R
(b) R, S
(c) S,T
(d) R,S,T
(e) None of these
Ans. b
25. Which of the following arrangements of the objects in slots one through six, beginning with slot one, conforms to the conditions?
(a) S, U, W, V, X
(b) S, X, W, U, T V
(c) V, U, T, X, W, S
(d) W, S, T, V, X, U
(e) X, V, S, U, W, T
Ans.